Nederlands bekendste game designer Adriaan de Jongh

 Sinds januari 2016 mag Adriaan de Jongh zich Nederlands bekendste game designer noemen. Hij is 25 jaar oud en genomineerd voor de prestigieuze 30 under 30 ranglijst van het Amerikaanse tijdschrift Forbes tussen grote game ontwikkelaars uit de hele wereld. Hij ontwierp de games Fingle en Bounden, door 6 tot 7 miljoen mensen gespeeld.

Fingle

 Fingle is het eerste spel dat De Jongh ontwierp als afstudeerproject voor zijn opleiding Game Design & Development aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De spelers van dit spel lossen samen een puzzel op door hun vingers over een iPad of iPhone te bewegen.

Bounden

 

 Bounden is een dansapp die spelers motiveert met elkaar te dansen, terwijl ze hun mobieltje vasthouden. De choreografie is ontworpen door het Nationaal Ballet.

Doe-het-zelf game designer

 

 De Jongh heeft zichzelf het programmeren eigen gemaakt, maar is serieus in de ban van het programmeren geraakt tijdens zijn stage. Hij kon ook programmeurs inhuren van Personal Programmer, maar hij koos ervoor om zelf aan de slag te gaan. Nu werkt hij zelfstandig vanuit huis. Een app ontwikkelen kost 4 tot 5 maanden. De Jongh zit vol ideeën, maar laat de uitwerking over aan een programmeur. Voor het uiteindelijke design worden componisten, designers en andere mensen ingehuurd. Dat maakt het ontwerpen van een game niet goedkoop, zegt hij in een interview en noemt het bedrag van 50.000 euro. Toch kan hij er van leven en nieuwe games blijven ontwerpen. Niet alleen de games voor vermaak vinden zijn interesse, hij is op het moment ook bezig een app te ontwikkelen met een spel voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel dat hen zal helpen gemakkelijker met prikkels om te laten gaan. De nominatie van Forbes brengt hem geen geld, maar wel meer naamsbekendheid. Hij kijkt vooral uit naar het feest dat Forbes voor de in totaal 600 genomineerden organiseert om er mensen te ontmoeten die in deze branche hele interessante dingen doen.

 

adriaan-demonstrates-fingle

 

App developer

 Voor het maken van games is kennis van programmeren en veelgebruikte programmeertalen voor apps een vereiste. Je kunt je daarbij specialiseren in een bepaald mobiel besturingssysteem. Een iOS developer heeft zich bijvoorbeeld toegelegd op een iOS besturingssysteem. Naast het ontwerpen, ontwikkelen of implementeren van nieuwe apps, komen er veel meer werkzaamheden kijken. De app developer werkt meestal samen in een team met ontwerpers en programmeurs. Je kunt als app developer aan het werk bij een software- of mediabureau dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van apps, maar je kunt ook als freelancer meedoen aan projecten. Om app developer te worden is en relevante hbo opleiding wel een must.